tr

Poliklinik Hizmetleri

Aile Hekimliği Nedir?

Aile Hekimliği, çocuk, genç, yaşlı tüm bireylere hem koruyucu hem de tedavi edici sağlık hizmetleri sunan uzmanlık dalıdır. Aile hekimleri, iç hastalıkları, kadın hastalıkları ve doğum, çocuk hastalıkları, genel cerrahi, psikiyatri branşlarında belirli sürelerde rotasyon yaparak temel hastalıkların önlenmesi ve tedavisindeki bilgileri edinirken aile hekimliğine özgün yaklaşımları da öğrenerek ve içselleştirerek mezuniyet sonrası eğitimlerini tamamlarlar ve uzman hekimler olarak sağlık bakım ekipleri içinde yerlerini alırlar.

Aile hekimliği, hastalarında yaş, cinsiyet, organ ya da sistem ayrımı yapmaz, eğitimi dahilindeki tüm hastalara tetkik, teşhis, tedavi ve takip hizmeti verir.

Aile Hekiminin Görevi Nedir?

Aile hekimleri hastalarını sadece tedavi etmez, onları hastalanmadan önce korumaya çalışır. Bu amaçla kişiye yönelik koruyucu hizmetler içinde aşılama, yaşam tarzı değişiklikleri için danışmanlık yapma, bebek ve çocuk izlemi, gebe izlemi, aile planlaması hizmetlerini sunar. Salgın ve bulaşıcı hastalıklar varlığında aile bireylerini bilgilendirir ve koruyucu önlemlerin alınmasını sağlar. Aile hekimliğinin en önemli ilkesi hizmette sürekliliktir. Birey veya aile üyelerinin aynı kişi, kurum veya kuruluştan hizmet almaya devam etmeleri surecinde karşılaşılan tüm sağlık süreçlerinde ve periyodik sağlam kişi muayenelerinde aynı hekimin kişiyi en azından belli aralıklarla görmesi ve hastasının geçmiş yaşantısını, sorunlarını, geçirdiği hastalıkları ve geçmişte ve halen kullandığı ilaçları, hastanın yaşam stilini bilerek sağlık sorunlarını çözmede yardımcı olması demektir.

Neden Aile Hekimine Gelmeliyiz?

Sağlıklı görünen insanların görüşme, fizik muayene, laboratuvar tetkikleri gibi bir dizi standart işlem kullanarak belli aralıklarla sağlıklarının değerlendirilmeleri anlamına gelen Periyodik Sağlık Muayeneleri (PSM), aile hekimiyle kişi arasında bir bağlantı köprüsüdür. Her birey, yas, cins ve çeşitli risk faktörlerinden kaynaklanan durumuna göre belli aralıklarla Aile hekimiyle görüşmelidir. Kontrole gelen bireye hastalıklardan korumak ve erken tanı sağlamak için en uygun PSM uygulanır. Bu uygulama çeşitli testlerin yapılmasını içerebileceği gibi daha çok muayene (boy, kilo, tansiyon ölçümü gibi), yasam tarzı değişiklikleri için danışmanlık verilmesi (sigara, alkol, kazalar, cinsel yolla bulasan hastalıklar konusunda) ve gerekiyorsa ası yapılmasından (bağışıklama) oluşur.

Sağlığı korumak, hastalıklar ortaya çıktıktan sonra tedavi etmekten daha kolay ve ekonomiktir. Sağlıklı kimselerin de düzenli sağlık kontrolünden geçmeleri gerekir.

Alışkanlıklarınızdan ailevi yatkınlıklarınıza kadar size özel bir çok etken, sağlığınız ile ilgili riskleri belirler.

Düzenli sağlık taramalarıyla, olası hastalıklardan korunabilir, büyük sorunlar haline gelmeden küçük rahatsızlıklarınıza çözüm bulabilir, ya da erken tanı ve tedaviyle ciddi sorunlar yaratabilecek hastalıkların önüne geçebilirsiniz.

Aile hekimlerinin önemi, hastalık ve sağlık konularında fiziksel, ruhsal ve sosyal faktörleri birlikte değerlendirerek sonuca varmaları, aile bireylerinin tümüne birden hizmet vermeleri ve sağlıkla ilgili sorunlarda ailelere danışmanlık yapıp yol göstermeleridir.